Miten startup-yrityksen voi perustaa?

Startup-yritykset ovat nykypäivän suosikkiyrityksiä. Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos Etla on arvioinut lupaavien suomalaisten, vuosittain perustettavien yritysten määrän noin sadan yrityksen pintaan.

Kaikki startupit eivät suinkaan saa tuulta alleen, eikä niiden toiminta jatku juuri alkua pidemmälle. Tästä syystä hyvät vinkit ovatkin tarpeen suunnitellessasi uuden startup-yrityksen perustamista. Ja juuri niitä vinkkejä löydät tästä artikkelista.

Hyvä suunnitelma on kaiken a ja o

Halutessasi aloittaa startupin on sinulla oltava hyvä suunnitelma, jolla erotut startupien massasta. Ehkäpä haluat esimerkiksi tarjota asiakkaillesi laadukkaat iphone -puhelimet mahdollisimman halvalla ja nousta näin iPhone-fanien suosioon. Ennen kuin aloitat toiminnan, kannattaa tutustua alan kilpailuun ja siihen, mistä saisit itse ostettua kännyköitä edulliseen hintaan.

Kun sinulla on suunnitelma valmiina paperilla, on aika tavata yritysneuvoja, joka osaa katsella suunnitelmaasi realistisesti. Kokenut yritysneuvoja osaa arvioida millaiset toteutusmahdollisuudet suunnitelmallasi on. Hän osaa nähdä etukäteen mahdolliset sudenkuopat sekä neuvoa, miten sinun kannattaa suunnitelmasi kanssa edetä. Tällä hetkellä monet lupaavat startup-yritykset toimivat ja aloittavat ohjelmistoalalla, joten jos ala on sinulle tuttu, saattaa tämä ala olla oivallinen ponnahduslauta sinunkin startupillesi.

Suomessa aloittavilla yrittäjillä on oivallinen mahdollisuus saada ilmaista yritysneuvontaa ja tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää. Uuden yrityksen perustamiseen ei pidä rynnätä suin päin, vaan etukäteen on hyvä hankkia mahdollisimman paljon tietoa ja taitoa, jota tulet tulevassa yritystoiminnassasi tarvitsemaan. Myös yritystoimintaa säätelevä lainsäädäntö on hyvä tuntea edes pääpiirteittäin.

Mikä on SWOT ja miten se liittyy startupin perustamiseen?

SWOT on oivallinen väline suunnitellessasi uuden startupin perustamista, tai halutessasi testata yritysideaasi. SWOT on yksinkertainen analyysimenetelmä, jonka avulla saat kirjattua ylös suunnitelmasi vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat.

Vahvuuksia ja heikkouksia yritykselläsi saattaa olla huomattavasti enemmän kuin aluksi luuletkaan. Sama koskee yrityksesi mahdollisuuksia ja uhkia. Kaikkien näiden nelikenttään kirjattavien seikkojen tiedostaminen auttaa sinua hyödyntämään vahvuuksiasi ja mahdollisuuksiasi potentiaalisella tavalla. Samalla voit pyrkiä kehittämään heikkouksiasi sekä valmistautumaan uhkien kohtaamiseen jo ennakolta.

Kuinka voin rahoittaa startupin perustamisen?

Entäpä sitten rahoitus – miten startupin perustamisen voi rahoittaa? Aivan ensimmäiseksi on hyvä tiedustella mahdollisuutta saada starttirahaa. Yritysneuvoja on tässäkin asiassa oikea henkilö, jonka puoleen kannattaa kääntyä halutessasi tietää lisää tästä vaihtoehdosta. Starttiraha ei ole suuren suuri, mutta se voi auttaa sinua ja perhettäsi tulemaan taloudellisesti toimeen siinä vaiheessa, kun startupisi vielä vetelee ensiaskeleitaan. Selvitä myös onko sinun mahdollista saada VC-rahoitusta sijoittajilta, tai muuta mahdollista rahoitusta.

Huolehdi kirjanpitoasiasi kuntoon!

Rahoituksen lisäksi on tärkeää tietää mihin rahasi menevät, ja miten käytät rahaa mahdollisimman optimaalisella tavalla. Tästä ja monesta muusta syystä onkin tärkeää huolehtia yrityksen asianmukaisesta kirjanpidosta. Ellet osaa huolehtia kirjanpidosta itse, tai jos sinulla ei ole aikaa perehtyä omaan kirjanpitoosi, kannattaa hankkia asiantunteva kirjanpitäjä hoitamaan homma puolestasi.

Varsinaisen kirjanpidon laatimisen lisäksi ammattitaitoinen kirjanpitäjä osaa antaa aloittelevalle yrittäjälle monia rahanarvoisia vinkkejä. On nimittäin tärkeää tietää esimerkiksi millaisiin verovähennyksiin olet oikeutettu. Ellet tiedä, saatat menettää sinulle kuuluvia etuja ja tätä kautta rahaa. Hyvän kirjanpitäjän merkitystä uuden yrityksen menestyksen taustalla ei koskaan pitäisikään aliarvioida!