Minkälaisen start-up-yrityksen sinä haluaisit perustaa?

Suomi on start-up-yritysten luvattu maa. Useampi start-up-yrityksen perustaja on nuori tai varhaisessa keski-iässä oleva henkilö. Monet start-up-yritysten perustajista ovat vielä opiskelijoita eivätkä esimerkiksi nosta ensimmäisenä toimintavuotenaan ollenkaan palkkaa. Tunnetko sinä sellaisia henkilöitä, joilla on oma start-up-yritys?

Kasvuyritykset, eli start-up-yritykset tarvitsevat yleensä sijoittajia, joita myös bisnesenkeleiksi kutsutaan. Yhteistä kaikille start-up-yrityksille on kasvun tavoitteleminen ensin kotimaan markkinoilla ja lopulta yritystoiminnan voi vaikka myydä ulkomaille hyvään hintaan. Tärkeintä on, että tuotteelle tai palvelulle on olemassa hyvät ja selkeät markkinat, eli paljon kysyntää. Tutkitaan seuraavaksi asiaa hieman tarkemmin.

Minkälaista on start-up-yritysten rahoitus?

Uuden tuotteen kehittämisessä ja testaamisessa kuluu paljon rahaa. Uudella start-up -yrityksellä ei kuitenkaan ole tuloja kuin hieman tai ei juuri lainkaan. Kuluja sen sijaan varmasti riittää, esimerkiksi tilojen vuokrat, vesi- ja sähkökulut. Start-up-yrityksessä kulut kuitenkin minimoidaan mahdollisimman pieniksi.

Muutamassa, eli noin 2–4 vuodessa yrityksellä pitäisi olla jo käytössään rahaa, jolloin yritys olisi saavuttanut niin sanotun break even -pisteen. Kyseisen pisteen jälkeen start-up -yrityksen pitäisi tuottaa vain voittoa sekä kattaa tappioita muiden tulevien vuosien voittojen avulla.

Muistathan, että voitollinen yritystoiminta on mahdollista vain silloin, kun yritykseen panostetaan täysillä. Käytännössä nuoret yrittäjät sijoittavat yritykseen omia rahojaan tai ottavat yritykselle lainaa, ei yrittäjinä vaan yksityishenkilöinä. Aloittavan start-up-yrityksen on kuitenkin joskus vaikea saada lainaa, sillä yrityksen tuotteilla ei kehittelyvaiheessa ole mitään arvoa. Yrityksen alkuvaiheessa yrittäjillä ei myöskään vielä ole esimerkiksi patentteja, joita voisi muuttaa rahaksi. Mikä siis neuvoksi?

Sopiva tapa rahoitukseen voisi olla niin sanottu osakepohjainen joukkorahoitus. Käytännössä huomattava joukko ihmisiä sijoittaa start-up-yritykseen, jolloin jokainen heistä saa vastineeksi yrityksen osakkeen tai osakkeita. Yleisesti sijoitusapua saadaan sekä joukkorahoituksen että pääomasijoittajien avulla. Tarvittava loppumäärä tulee niin sanotuilta bisnesenkeleiltä sekä rahoitus- että eläkeyhtiöiltä.

Esimerkkejä tunnetuista suomalaisista start-up-yrityksistä

  • Supercell

Suomalaisesta hienosti menestyneestä videopelien kehittäjäyhtiöstä on tullut viime vuosina todella suosittu ja kuuluisa. Yhtiöstä yli 80 % omistaa Kiinalainen Tencent.

  • Rovio Entertainment

Rovio on suomalainen pelienkehittäjäyhtiö, joka on suuresti menestynyt maailmalla. Yhtiö tunnetaan Angry Birds -nimisestä pelistä, joka on tehty älypuhelimille ja tietokoneille.

  • Jolla

Jolla on kotimainen vuonna 2011 perustettu yritys, joka on kehittänyt mobiilikäyttöjärjestelmän ja järjestelmää hyödyntäviä laitteita, kuten Jolla-matkapuhelimen ja Jolla-taulutietokoneen.