Kuinka perustaa sisustusalan start-up

Start-upeista puhuttaessa on taipumusta keskittyä vain teknologiayrityksiin, ikään kuin muita start-upeja ei olisi olemassakaan. Mutta start-up -termi soveltuu aivan samalla tavalla kaikkiin suunnitelmiin yrityksistä, tai alkuvaiheessa oleviin yrityksiin. Jos siis sisustussuunnittelu, tekstiilit kuten verhot ja matot tai sisustusesineet ovat intohimosi, lue eteenpäin!

Mikä on start-up yritys?

Start-upit ovat joko alkuvaiheessa olevia yrityksiä, tai projekteja joiden päämäärä on muuttua olemassa olevaksi yritykseksi. Tietyssä mielessä siis kaikki yritykset ovat aluksi start-uppeja, joten miksi käsite on yhtäkkiä kaikkialla, ja miksi joitain yrityksiä kutsutaan nimenomaan start-upeiksi eikä yrityksiksi? Ilmiön voi kenties parhaiten selittää teknologian yritysten kehityspoluilla viime vuosikymmeninä. Koska teknologiayritykset onnistuessaan voivat tehdä valtavan suurta voittoa, hyvän idean tueksi on myös mahdollista saada rahoitusta investoijilta. Eli siinä missä perinteinen yrittäjä hakee lainaa, teknologiayrittäjä etsii sijoittajia jotka uskovat yrityksen ideaan. Start-upit ovatkin usein hyvin ideapainotteisia, eikä niiden perustajilla välttämättä ole kovin konkreettisia suunnitelmia esimerkiksi fyysisen toimiston perustamiseksi. Tässä mielessä start-upit ovatkin nykyajan ilmiö, koska niissä on usein vain yksi tai kaksi työntekijää, ja työ saattaa tapahtua kokonaan netin kautta.

Koska netti ja tietokoneteknologia on mahdollistanut paljon uudenlaisia yrityksiä viime vuosikymmeninä ja samaan aikaan perinteinen työnteon malli on alkanut muuttua radikaalisti, pienyrittämisestä on tullut yhä yleisempää. Byrokratia on helpottunut pienyrittäjille, ja monet tahot tarjoavat alkurahoitusta start-upeille. Jos siis haaveilet yrittäjyydestä mutta et ole varma kuinka siihen ryhtyä, harkitse start-upin perustamista. Kynnys siihen on matala, ja jos rahoitus tulee ulkopuolelta et joudu vararikkoon vaikka start-up ei lopulta olisikaan tarpeeksi tuottoisa. Start-upin perustaminen on joka tapauksessa rikastuttava ja opettavainen kokemus, joka johtaa kohti uusia polkuja.

Sisustusalan start-upit: eri vaihtoehtoja

Kaunis koti on yhä useammalle elämän perusvälttämättömyys. Instagram, Pinterest ja sisustusblogit tarjoavat loputtomasti inspiraatiota ja ideoita, samoin TV:n ja suoratoistopalveluiden sisustusohjelmat. Monet huomaavatkin olevansa todella kiinnostuneita sisustamisesta ja alkavat miettiä olisiko alalla mahdollista työllistyä. Sisustusalalla on paljon eri urapolkuja, tyypillisimpänä niistä sisustussuunnittelijan työ. Alalle pääsee jopa ilman koulutusta, jos omaa porfolion josta omat taidot käyvät ilmi. Jos siis olet esimerkiksi remontoinut ja sisustanut oman asuntosi, valokuvat tilasta ennen ja jälkeen voivat olla ensimmäisen työnäytteesi. Toinen start-up vaihtoehto on tuoda maahan tekstiilejä tai muita sisustamista varten välttämättömiä tuotteita. Huonekalujen päällystyskankaat, verhot, matot, tyynyt, tapetit ja maalit ovat ne materiaalit joiden pohjalta sisustussuunnittelija tekee työnsä, joten maahantuojan työ on oleellisen tärkeää.

Sisustussuunnitteluyhtiö on siinä mielessä loistava start-up että työtä voi tehdä aluksi osa-aikaisena, eikä start-upilla tarvitse olla fyysistä sijaintia. Sisustussuunnittelijoille on myös jatkuvasti enemmän töitä. On yhä tavallisempaa palkata sisustussuunnittelija tavallisia asuntoja remontoidessa, koska heidän ammattaitaitoihinsa kuuluu myös tilan jakaminen mahdollisimman käytännölliseksi. Näin pienestäkin asunnosta saa käytännöllisen, tilavan tuntuisen ja tyylikkään.