Venäjän Piilaakso on nimeltään Skolkovo

 

Venäjä muodostaa ison markkina-alueen Suomen naapurialueella. Viime vuosina sielläkin on panostettu innovaatioihin, teknologiayritysten rahoittamiseen ja muiden toimintaedellytysten parantamiseen.

Venäjän Piilaaksoksi kutsuttu Skolkovo sijaitsee 25 km päässä Moskovan ydinkeskustasta. Kyseessä on kokonainen uusi kaupunginosa, johon on houkuteltu erilaisia kasvuyrityksiä vuodesta 2010 alkaen. Mukana on myös kansainvälisiä suuryrityksiä. Alueen tarkoituksena on tuoda pienet, innovatiiviset yritykset suuryhtiöiden läheisyyteen. Pääomasijoitusyhtiö Skolkovo Venturen kautta pienyrityksille on tarjolla myös rahoitusta.

Skolkovon alueella on asema erityistaloudenalueena, jonka ansiosta alueen yrityksille pystytään antamaan verohelpotuksia. Myös Suomesta on houkuteltu start up -yrityksiä Skolkovoon mm. start up -tapahtuma Slushissa, johon osallistui esim. vuonna 2016 myös 68 venäläisyritystä. Pekka Viljakainen, suomalainen monessa mukana ollut tietoalan yrittäjä ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin neuvonantaja, on Skolkovo Venturen hallituksen puheenjohtaja. Skolkovo Venture toimii samalla tavalla kuin länsimaiset yhtiöt. Sijoittajat sijoittavat yritykseen kaupallisen voiton toivossa.

Tällä hetkellä on Skolkovossa on noin 1500 kasvuyritystä. Uusien yritysten lisäksi myös vanhemmat, vakiintuneet yhtiöt ovat löytäneet Skolkovon. Esim. lentokoneyhtiö Boeing on perustanut Skolkovoon tuotekehitysyksikön. Lisäksi mm. japanilaisella Panasonicilla ja amerikkalaisella Ciscolla on tutkimusyksiköt Skolkovossa.

Venäjällä on ollut aiemmin melko kehittymättömät pääomamarkkinat, joten uuden kansainvälisen yhteistyön toivotaan helpottavan venäläisyhtiöiden rahoituskuvioita ja kansainvälistymistä.