Miten perustaa oma yritys?

Oman yrityksen perustaminen pyörii varmasti monen mielessä. Nykyisin työpaikan ja työn käsite onkin muuttunut paljon siitä, mitä se vielä joskus 1980-luvulla oli. Silloin perinteisesti käytiin koulut ja valmistuttiin johonkin ammattiin. Tai jos kävi korkeakoulun, niin sieltäkin valmistuttiin johonkin tiettyyn tehtävään. Nykyisin tämä ajattelutapa on kuitenkin muuttunut. Enää ei ole väliä miltä alalta on valmistunut koulusta, koska monia asioita voi silti tehdä ilman varsinaista alan koulutusta. Jokainen voi lisäksi kouluttautua internetin kautta lähes mihin työhön tai tehtävään tahansa. Oman yrityksen perustaminen onkin tullut monelle eteen, kun joko sopivaa tai mieluisaa työpaikkaa ei ole tuntunut löytyvän. Miten kaikki käytännössä tapahtuu ja mitä asioita pitää huomioida kun perustaa startup-yrityksen. Lue tästä artikkelista lisää.

Millainen on yrityksen toimintamuoto?

Ensimmäinen päätettävä asia on tietysti yrityksen toimintamalli. Haluaako perustaa osakeyhtiön, alkaako tekemään töitä omalla toiminimellä vai alkaako pienyrittäjäksi jonkin kolmannen osapuolen tarjoamalla paketilla. Jos tavoitteena on kasvattaa yritystä ja palkata sinne työntekijöitä, voi osakeyhtiö olla hyvä valinta. Silloin kuitenkin yleensä tarvitaan jonkin verran pääomaa, jotta yrityksen toiminta saadaan pyörimään. Sitä varten voi ottaa esimerkiksi Lainaa 60000 euroa, jolla pääsee hyvin alkuun.

Jos taas tarkoituksena on tehdä töitä yksityisyrittäjänä, eikä haaveissa ole iso organisaatio, voi toiminimi olla hyvä ratkaisu. Siinä saa rekisteröityä yritykselleen jonkin virallisen nimen, kunhan maksaa rekisteröintimaksun. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos tarjoat vaikkapa konsultointipalveluita, niin muutoin yrityksesi nimi olisi oikea nimesi, esimerkiksi Matti Meikäläinen. Kun rekisteröit toiminimesi, niin saat yrityksellesi nimeksi vaikka ABC Consulting.

Jos taas teet freelancer-tyyppisiä töitä satunnaisesti, voi pienyrittäjäksi ryhtyminen olla hyvä valinta. Silloin ei tarvitse huolehtia mistään käytännön asioista, jotka liittyvät yrityksen pyörittämiseen. Voit vain keskittyä työntekoon ja laskuttaa asiakkaitasi. Laskuista menee pieni osa aina tälle pienyrittäjän palveluita tarjoavalle yritykselle. Se on kuitenkin hyvä valinta, jos haluat olla yksityisyrittäjä, mutta et halua vastata mistään yrityksen pyörittämiseen liittyvistä asioista.